100% uld fra egne økologiske Babydoll-får på Sildeballe 3, Samsø, samt svensk finuld. Ulden er klippet og sorteret her på gården og spundet på Karlsbergsgårdens ullspinneri i Sydsverige.
Årets produktion af garn hedder ”Batch 2024-1”
Vi sælger det i fårenes grundfarve, som er rå-hvidt. Da dyrenes hvide grundfarve har en naturlig variation kan det være minimale nuanceforskelle imellem fedene.
Løbelængde: 50 g = 100 meter
Strikkefasthed:
Jeg farver noget af ulden med plantefarver, som primært er sanket/plukket her på Samsø. Farver på 2024 garnet er:
Flere farver følger.
Babydoll fåret (Olde English Southdown Sheep) er en gammel oprindelig fårerace fra de bløde bakker ved Sussex i Sydengland (the southdowns). Fåret har været meget udbredt i hele Europa frem til ca. 1900 – også i Danmark, hvor de er beskrevet med tekst og billeder i en bog om danske klovdyr (1902). Da industrialiseringen tog fart, og køle/fryse faciliteter blev udbredt, avlede man størrere fåreracer frem og de små gamle robuste racer gik i glemmebogen.
De små får blev heldigvis taget med, da englænderne koloniserede USA og Canada, Australien og New Zeeland, og derfor findes der i dag fortsat en del i de lande, hvor de primært bruges til hobbyfarme og 4H (børnelandbrug), men fåret er også yndet som græsplejere i bla vinmarker i New Zeeland. I England er der bevaret ganske få besætninger der har ren stambogsattest.
I 2019 faldt vi for de små robuste smilende får ved et tilfælde, og ad lange besværlige omveje, lykkedes det os at få en lille stamme til Danmark. De flyttede med os til Samsø i 2021, hvor de nu trives på de markerne omkring vores økologiske gård på Sildeballe 3, samt på et strandengsstykke ude på Havvej mellem de 2 veje ind mod Toftebjerg.
Fårene er kortbenede/lave, men brede og kødfulde. Ulden er meget lanolinholdig og blød.
De har et meget karakteristisk ansigt, hvor det ser ud som om de smiler.
Fårene er kendt for at være særdeles nøjsomme (”they grow fat on grass”) og de lever udelukkende af græs, urter og hø fra vores egne økologiske marker, plus en lille bitte smule økologisk kraftfoder som supplement i ugerne op til læmning (fødsel) af lammene.
Vi avler især fårene med henblik på at bevar og udbygge den meget lille stamme af får i Europa, og har derfor eksporterer flere væddere og et par gimmere (unge hun-får der ikke har fået lam endnu) til både Frankrig og Tyskland. Derudover slagter vi de dyr der kommer i overskud med henblik på at spise og skindene bliver sendt til Sverige hvor de garves mhp senere brug/salg.
Vi har nu, i samarbejde med en fantastisk nysgerrig og ihærdig spinner i Sydsverige (Mats på Karlsbergsgårdens Ullspinneri), efterhånden fået et rigtigt fint garnprodukt frem. At spinde garn med en helt fremmed og ny fåreraces uld, er ikke en nem opgave – men vi er ved at være tilfredse og forventer fremover at kunne levere ensartet godt økologisk Samsø-garn i små unikke partier. Der er blevet tilsat lidt uld fra det svenske finnuldsfår (svensk merino), for at få garnet så tyndt som det er nu.
Garnet er velegnet til plantefarvning. Vi har farvet (med god hjælp og oplæring fra Ida ved Slow Rabbit i Brundby) med økologiske løgskaller fra Yduns Have i Alstrup og tagrør fra Besser Made og begge farver blev utroligt smukke og vaskeægte. Siden har jeg arbejdet med Kamille og Vild Kørvel fra gården. For at lave røde farver har jeg anvendt Krap og Cocchinille (skaller fra hun-lus), som jeg ikke kan dyrke selv
Hvis I får lyst til at besøge fårene skal I køre forbi Sildeballe 3, Samsø, hvor de næsten altid kan ses fra vejen.
Vil I vide mere kan vi altid kontaktes på telefon: +45 61 79 68 29